Akademia Smaku Sokołów – recenzja

Akademia Smaku Sokołów – recenzja

AKADEMIA SMAKU SOKOŁÓW to projekt, który propaguje zdrowe i pyszne gotowanie poprzez warsztaty i wykłady dla blogerów.
Szczególnie ważne dla firmy Sokołów grupy to seniorzy i osoby chore na cukrzycę.
Akademia mieści się w przepięknym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej, w połowie drogi między Sokołowem Podlaskim a Siedlcami.
sokołow
Czy warto pójść na warsztaty w Akademii Smaku?
sokołow1
Prowadzący:
Warsztaty kulinarne prowadzi szef kuchni Dominik Moskalenko. Wprawdzie nadmiernie wyręcza uczestników w gotowaniu, ale za to sypie dowcipem, zdradza przydatne kuchenne triki, jest przystępny i kontaktowy.
Za część merytoryczną odpowiada dietetyk Agnieszka Piskała, która jest ekspertem przygotowującym zasady dietetyczne dla diabetyków i seniorów.  W swojej prezentacji opowiedziała jakie wyzwania niesie za sobą układanie jadłospisu dla osób chorych na cukrzycę. Z jej prezentacji można było dowiedzieć się, czym jest hiperglikemia i hipoglikemia u osób chorujących na cukrzycę. Zdrowa dieta może pomóc i sprawić, żeby poziom cukru nie spadał i nie wzrastał ponad poziom prawidłowy. Dlatego tak ważna jest dieta w tej chorobie.

sokołow3
Jak wygadają takie warsztaty?
Każde spotkanie ma określony temat związany z misją CSR firmy np. cukrzyca, seniorzy itp.
W czasie warsztatów propagujących wiedzę o cukrzycy uczyliśmy się gotować tatarabeef strogonoffa.
Uczestnicy dostają zadania do wykonania/pokrojenia, ale nie ma wiele do roboty, oba dania są szybkie i proste. Przy wspólnym wysiłku po godzince mamy obiad na stole.
Przed warsztatami jest wykład dietetyka dotyczący danego tematu. Dietetyk jest wspomagany przez trenera personalnego.
sokołow5
Plusy:

  1. Piękna lokalizacja w odrestaurowanym, klimatycznym dworku.
  2. Warsztaty pokazują Sokołów w doskonałym świetle, zarówno ze względu na zaangażowanie w projekt CSR jak i opiekę nad tak pięknym miejscem jak Dworek Ziemiański i uratowanie go przed ruiną.
  3. Proste i dobre przepisy, chociaż mogłoby być więcej samego gotowania i więcej potraw do przygotowania.
  4. Możliwość rozszerzenia wiedzy o wołowinie, jej pozyskiwaniu i sezonowaniu.
  5. Doskonała okazja do wycieczki na Mazowsze, z pięknymi terenami do spacerów.
  6. Piękny ogród dworku.
  7. Organizator pomaga w dojeździe osobom niezmotoryzowanym.
  8. Wykład dietetyka zawierał ciekawostki interesujące nawet dla laika (chociaż siedząca obok mnie dietetyczka mówiła, że pojawiły się w nim małe nieścisłości) i był prowadzony metodami aktywnymi (np. quiz, demonstracja ćwiczeń).
  9. Możliwość poznania ciekawych osób.
  10. Dominik Moskalenko to doskonały instruktor i kucharz, który świetnie przekazuje wiedzę o wołowinie i gotowaniu (chociaż mógłby więcej prac pozostawić uczestnikom).sokołow4

Minusy:

  1. Część merytoryczna była na zbyt uproszczona dla osób, które interesują się tym tematem, była też zbyt długa dla laików. Moim zdaniem lepiej by było wydłużyć część warsztatową, a skrócić wykład dietetyka i trenera.
  2. Tylko 2 zrealizowane przepisy, super by było pogotować więcej.

Related Posts

Boeuf Stroganow – zdrowsza wersja przepisu

Boeuf Stroganow – zdrowsza wersja przepisu

Klasyczny przepis zmodyfikowany przez Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów, tak by mogły go jeść osoby na diecie cukrzycowej. Taki stroganoff był gotowany i jedzony na warsztatach w Akademii Smaku. Składniki:  250 g polędwicy wołowej 200 ml bulionu 100 g boczniaków 4 cebule słodka papryka koncentrat pomidorowy 20 g musztarda 20 g jogurt naturalny […]

Burrito alla studio kulinarne The Plate

Burrito alla studio kulinarne The Plate

Uwielbiam warsztaty kulinarne. To jeden z powodów, dla którego założyłam tego bloga. Jest coś magicznego w studiach kulinarnych, we wspólnym przygotowywaniu posiłku i uczeniu się nowych trików. Najlepsze jest zawsze wspólne jedzenie. To jest nasze jedzenie, bo sami je zrobiliśmy, ale zwykle jest to coś, czego sami byśmy nie przygotowali, bo pracujemy pod kierunkiem kogoś, kto gotuje lepiej niż […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.